!
school-times-3599175_1920

שאלות ותשובות

האם להשאיר שנה נוספת בגן? מתי ללמד אחיזה נכונה של כלי הכתיבה? בתי בת בשלוש וחצי מבקשת ללמוד לקרוא, מה לעשות? מהי מוכנות לכיתה א’? שאלות אלה ועוד חוזרות ונשאלות ע”י הורים רבים. בחרתי להעלות כאן מבחר שאלות חשובות שאני בטוחה שאם אתם הורים לילדים צעירים, התשובות להן יעניינו אתכם.

 

בשלות רגשית

שאלה:

אנחנו מתלבטים אם להשאיר את הבן שלנו שנה נוספת בגן חובה כי הוא רגיש מאד ביחס לחבריו. הוא בוכה מכל שינוי, דמות חדשה בגן אפילו הורה שבא להעביר פעילות בגן גורם לו להימנע מהפעילות, הליכה להצגה מחוץ לגן מלחיצה אותו, במסיבות שההורים מוזמנים הוא נמנע מלהשתתף, חושש מאנשים חדשים. האם זה יכול להשפיע בכיתה א´ על הלמידה שלו?

תשובה:

לרוב ילד שאינו בשל רגשית לכיתה א´ לא יהיה פנוי ללמידה ולכן עשויים להיווצר אצלו קשיים לימודיים. ילד שאינו פנוי ואינו בשל רגשית השינוי והמעבר מהגן הם כה עוצמתיים עבורו עד כי הוא יהיה עסוק בהתמודדות הרגשית ולא יהיה פנוי ללמידה, גם אם יכולות הלמידה שלו תקינות. בזמן ששאר חבריו לכיתה יתקדמו ברכישת הקריאה הוא יהיה עסוק בהתמודדות הרגשית. אם יישאר שנה נוספת בגן הוא יהיה בוגר יותר בגילו וגם גדול יותר ביחס לילדים האחרים בגן, דבר שיתרום לביטחון העצמי שלו. בנוסף, לכם תהיה שנה נוספת לעבוד ולקדמו בתחום זה.

 

תחילת לימוד הקריאה

שאלה:

בתי בת השלוש וחצי מבקשת שאלמד אותה לקרוא? האם להתחיל בגיל כה צעיר?

תשובה:

במידה וביתך מתעניינת ומבקשת מעצמה ללמוד לקרוא ייתכן שזה אכן מתאים לה. באופן יחסי לבני גילה זהו גיל מוקדם. עם זאת, כיוון שהיא מגלה בכך עניין וייתכן כי יכולות הלמידה שלה גבוהות במיוחד, ממליצה להתחיל לחשוף אותה לשמות האותיות, לרצף האותיות, לצלילי האותיות ולהתקדם אתה לפי יכולותיה וחשוב מאד – לפי רצונה! עם זאת, גם אם היא בקשה ללמוד לקרוא ובהמשך היא פחות מתלהבת מכך, אין לדחוק בה. אם לוחצים והילד אינו פנוי ללמידה יכולה להיווצר הימנעות ורתיעה בהמשך.

 

מוכנות לכיתה א´

שאלה:

האם מוכנות לכיתה א´ היא לימוד קריאה?

תשובה:

מוכנות לכיתה א´ היא פיתוח המיומנויות הנדרשות לשלב הלמידה בכיתה א´. כדי לרכוש את הקריאה ישנן מיומנויות שונות שהן הכרחיות ללימוד הקריאה. למשל יכולות ומיומנויות פונולוגיות (אלה מונחים מקצועיים שלרוב הורים לא אמורים להכיר). יכולות פונולוגיות כוללות בתוכן את היכולת לחרוז חרוזים, לזהות צלילים במילה, הבחנה שמיעתית ועוד. כמו כן, מוכנות לכיתה א´ מתייחסת ליכולות מוטוריות וגרפו-מוטוריות, יכולות שפתיות, תפיסה חשבונית התואמת את הגיל ועוד. רכישת מיומנויות היסוד והציפייה היא לאו דווקא שהילד בסיומה ידע לקרוא.

 

עיכוב שפתי

שאלה:

האם יש קשר בין עיכוב לשפתי (התחלת דיבור בגיל מאוחר) לבין עיכוב בלימוד הקריאה?

תשובה:

עשוי להיות קשר. עד גיל שנתיים לילד אמור להיות אוצר מילים סביב 50 מילים. בגיל שלוש הילד אמור לנהל שיחה עם הסובבים אותו תוך שימוש באוצר מילים רחב. הקשר בין עיכוב שפתי לקריאה הוא שמיומנויות שפתיות תקינות הן הכרחיות לרכישת הקריאה. קריאה כוללת אוצר מילים, מבנה תקין של מילה, מבנה תחבירי תקין של משפט ועוד, וקשיים במיומנויות השפתיות עשויות לעכב את תהליך רכישת הקריאה. לכן, במידה ואתם רואים צורך פנו לרופא הילדים שתפו אותו. לרוב הוא יפנה אתכם לבדיקת שמיעה ולטיפול ולאבחון אצל קלינאית תקשורת.

 

הקראת סיפורים

שאלות: 

מאיזה גיל מתאים להתחיל להקריא סיפורים לילדים?

תשובה:

הקראת סיפורים חשובה לילדים כבר מגיל 10 חודשים  (ואפשר אפילו להקדים זה תלוי בהורה ובילד) וגם לילדים בכיתות א´, ב´, ג´.  אל תפסיקו להקריא לילדים סיפור כשהם מתחילים לקרוא באופן עצמאי. אצל ילדים המתחילים ללמוד לקרוא קיים פער בין יכולת קריאתם לבין יכולת הבנתם, כך שאתם יכולים להקריא להם סיפורים שהם מעל רמת הקריאה של גילם. ההקראה והקריאה המשותפת מזמנת קשר וחוויה משותפת. מאפשרת העברת מידע, רגשות, ומאפשרת להורה להיות מקור מידע עבור הילד. הקראת סיפורים מפתחת התפתחות רגשית, שיח רגשי, יכולת הקשבה, אוצר מילים, הבנת מצבים ויחסים חברתיים. כבר בגיל 10 חודשים ואפילו לפני התחילו להציג לילד ספרים המתאימים לו ולשפה שלו. התחילו בספרי תמונות, ספרים שניתן לחוש ולגעת בהם. תוך כדי ההקראה מבלי שתצהירו על כך, הילדים ילמדו מכם את “ניצני האוריינות”. למשל, כיוון הכתיבה, כיוון העמודים, מספרי העמודים, הקשר בין הכתוב לאיור הנגנה נכונה ועוד. המסר הכי חשוב שלי הוא שתמשיכו להקריא לילדים ולקרוא אתם יחד ללא הגבלת גיל גם כשילדכם בכיתות א´, ב´ ו-ג´.

 

אחיזת עיפרון

שאלה:

 מאיזה גיל כדאי ללמד ילדים להחזיק עיפרון בצורה נכונה?

תשובה

 בערך סביב גיל ארבע חמש כשהילד מתחיל לכתוב מילים ראשונות כמו את שמו, מומלץ ללמד אותו לאחוז את כלי הכתיבה. ניתן לכתוב בעפרון, בצבע, בטוש וכדומה, העיקר שכלי הכתיבה יהיה נוח לילד. לקראת כיתה א´ חשוב שאחיזת כלי הכתיבה תהיה מבוססת. האחיזה ה”קלאסית” היא אחיזה בה לוקחים חלק שלושת האצבעות: האגודל, האצבע האמה. האגודל והאצבע אוחזות בעפרון והן משעינות את העיפרון ובעצם נתמכות ע”י האמה. הקמיצה והזרת מקופלות כששלושת האצבעות שהוזכרו קודם נתמכות על ידן. יש להקפיד לא להחזיק את העיפרון בחלקו העליון הגבוה ולא בקצה העיפרון בצמידות לדף הנייר. הגובה הנכון לאחיזתו הוא מעל המיקום בו נגמר חלק העץ ומתחיל החלק הצבעוני של העיפרון. חשוב שהאחיזה לא תהיה חזקה מידי ולא רפויה. אם האחיזה חזקה נרגיש את בליטת האותיות כשנגע בצד השני של הדף, או שהנייר יקרע מחוזק הלחיצה.  לסיכום יש ילדים שמחזיקים בקלות וביעילות את כלי הכתיבה, אך אם ילדיכם מתעקש באחיזה שנראית לכם לא יעילה, כלומר היא לא נוחה לו, מקשה ומסרבלת את הכתיבה, ניתן לפנות למרפאה בעיסוק. בנוסף יש אחיזונים שונים המקלים על אחיזה יעילה.

 

לימוד אותיות הכתב

שאלה: 

מתי הזמן הנכון ללמוד אותיות כתב?

תשובה:

מומלץ להתחיל ללמוד את אותיות הכתב לאחר שהילד מכיר ושולט באותיות הדפוס סופיות וכאשר הוא כבר קורא. לרוב הזמן המתאים במהלך כיתה א´ בין חנוכה לפסח והדבר תלוי בילד ובהתקדמות הקריאה שלו. כמובן שאפשר לחשוף את הילדים לאותיות הכתב כבר בשלב מוקדם יותר. יש מורות המקדימות ללמד את אותיות הכתב, ברגע שהמורה מקצועית סמכו עליה.

 

שתפו!